Bezpłatne warsztaty dla studentów! Startuje ExcelDay 2018

05.11.2018

ExcelDay™ to idea społeczna, której celem jest transfer wiedzy pomiędzy doświadczonymi praktykami, a osobami rozpoczynającymi karierę zawodową. Wolontariusze prowadzą dla studentów bezpłatne warsztaty z wykorzystania oprogramowania Microsoft Excel w konkretnym zawodzie. Tegoroczna edycja odbędzie się 29 listopada w Poznaniu i Warszawie.

– Microsoft Excel to podstawowe narzędzie pracy biurowej. Znajomości arkusza kalkulacyjnego jest wymagana przez pracodawców na każdym etapie rozwoju zawodowego. Właśnie z tego względu postanowiliśmy pomóc młodym ludziom w nabyciu tych cennych umiejętności – tłumaczy Anna Korzeniewska, pomysłodawczyni inicjatywy i założycielka Fundacji Rozwoju Talentów.

Nauka odbywa się w małych, komfortowych grupach. Są one kompletowane w oparciu o startowy poziom wiedzy i plany zawodowe uczestników. Dzięki temu możliwa jest interakcja oraz integracja młodego człowieka z potencjalnym pracodawcą. Szczegóły dostępne są pod adresem ExcelDay.pl.

W poprzedniej edycji przyjęliśmy aplikacje od prawie 1000 studentów. – Im więcej partnerów i wolontariuszy będzie z nami współpracowało, tym więcej młodych osób będziemy w stanie przeszkolić. Liczba zgłoszeń potwierdza, jak potrzebny jest tego typu projekt – wskazuje Korzeniewska.

Fundusze na realizację projektu w zwiększonym zakresie zbierane będą od sponsorów, ale również w ramach akcji #GivingTuesday. To międzynarodowy ruch obecny w ponad 150 krajach i gromadzący internautów wokół idei dzielenia się. #GivingTuesday wspierają m.in. takie gwiazdy jak Reese Witherspoon czy Drew Barrymore. Nasza Fundacja jest pierwszą polską organizacją non-profit, na rzecz której prowadzone są zbiórki. Każdy może wesprzeć ExcelDay poprzez zostanie wolontariuszem lub wpłacenie dowolnej kwoty w formie darowizny.

Patronat nad ExcelDay™ objął polski oddział Microsoft. Partnerami projektu w tegorocznej edycji są: Atrem, DSM, Kompania Piwowarska, Leroy Merlin, Selgros Cash&Carry.

Sprawdź listę bezpłatnych warsztatów w ramach ExcelDay™!