Dla NGOs

Chcąc wesprzeć fundacje i stowarzyszenia w ich działaniach na rzecz lepszego jutra, stworzyliśmy system profesjonalizacji NGO-sów.

ROZWIŃ SKRZYDŁA SWOJEJ ORGANIZACJI

Jak możemy Wam pomóc?

1. rekrutując kadrę świetnych i skutecznych wolontariuszy w ramach inicjatywy Nowe Oblicze Wolontariatu.
  2. badając kompetencje przyszłych fundraiserów. Stworzone przez nas narzędzie pozwoli ci sprawdzić czy jesteś skutecznym fundraiserem lub czy masz takiego w zespole.
  3. zapewniając konsultacje indywidualne w zakresie fundraisingu. Bezpłatnie, raz w miesiącu, prowadzimy konsultacje indywidualne w obszarze fundraisingu.
POZYSKAJ SUPER WOLONTARIUSZY!

Od lat wspieramy biznes w rekrutacji utalentowanych młodych osób. W 2016 roku jedna z zaprzyjaźnionych fundacji zapytała nas czy nie moglibyśmy zrobić dla nich tego, co robimy dla firm. Była to dla nas wspaniała inspiracja. Wolontariat jest bowiem dla młodych osób jedną z form, obok stażu czy praktyki, zdobywania doświadczenia zawodowego. A więc realizuje nasze cele i misję. Tak powstała inicjatywa Nowe Oblicze Wolontariatu.

Jako NGOsy możemy więcej w obszarze zatrudnienia, niż firmy – prawo pozwala nam korzystać z bezpłatnej pomocy. Nie oznacza to jednak, że każda osoba deklarująca chęć poświęcenia nam swojego czasu jest dla naszej organizacji odpowiednia. Dobrego wolontariusza cechuje zaangażowanie, motywacja i profesjonalne podejście do zobowiązań, których się podjął, niezależnie od braku gratyfikacji finansowej.

A co daje wolontariat wolontariuszom? Pozwala im rozwinąć kompetencje, nabyć nowe umiejętności i poznać funkcjonowanie ich ulubionej organizacji od strony administracyjno-prawnej. Angażując się społecznie można nie tylko pomagać innym, ale również rozwijać samego siebie, niezależnie od wieku. Wiele osób zostaje w NGO-sach na całe życie.

SPRAWDŹ CZY JESTEŚ SKUTECZNYM FUNDRAISEREM!

Jeśli chcesz się dowiedzieć się w jakim stopniu Twoje cechy i postawa, jak również wiedza i umiejętności wpisują się w profil idealnego fundraisera, zapraszamy Cię do udziału w badaniu: uzupełnij kwestionariusz.

Narzędzie przeznaczone jest dla osób, które prowadzą organizacje pozarządowe lub pracują w nich w obszarze pozyskiwania środków. Warto też zrobić sobie badanie jeśli planujesz podjęcie działalności w tym zakresie. Test składa się z 25 pytań jednokrotnego wyboru i jego wypełnienie zajmie Ci nie więcej niż kilkanaście minut. Przeczytaj dokładnie wszystkie pytania oraz odpowiedzi i zaznacz twoim zdaniem najwłaściwszą. Po uzupełnieniu wszystkich pytań, zobaczysz wynik i jego interpretację.

Zapoznaj się również z opracowaniem Profesjonalny fundraiser – profil kompetencyjny, przygotowanym przez Irminę Rytlewską, psycholog z naszej Fundacji.

SKORZYSTAJ Z BEZPŁATNYCH KONSULTACJI!

Fundraising uważamy za słowo klucz w prowadzeniu organizacji pozarządowej. Dzięki temu, że sami skutecznie finansujemy nasze programy, jesteśmy w stanie systematycznie i skutecznie rozwijać naszą działalność społeczną oraz zatrudniać i szkolić doskonałą kadrę, która pomaga nam pomagać innym.

Raz w miesiącu, założycielka naszej Fundacji, Anna Korzeniewska, dzieli się swoim doświadczeniem w obszarze fundraisingu. Jej obszar specjalizacji to fundraising od darczyńców instytucjonalnych, głównie biznesu. Skontaktuj się z nami jeśli chciał(a)byś skorzystać z konsultacji.

Od czasu do czasu łączymy siły z naszymi partnerami – urzędami, NGOsami, mediami – i organizujemy grupowe szkolenia dla NGOsów w obszarze fundraisingu. Jeśli taka inicjatywa jest obecnie prowadzona, znajdziesz ją na stronie głównej.