Konferencja

Wyzwanie Millenium
kontakt-2
Piątego czerwca 2018 r. mieliśmy przyjemność być współautorami konferencji „Wyzwanie Millenium – Innowacje technologiczne i społeczne wspierające HR w pozyskiwaniu młodych pracowników”. Wraz z PwC Polska oraz Forum Młodych Konfederacji Lewiatan zapewniliśmy naszym gościom oraz biznesowym partnerom dzień pełen nowych doświadczeń z obszaru innowacji społecznych oraz SI.

• 08:30 Rejestracja
  • 09:00 Powitanie gości i rozpoczęcie konferencji
  • 09:15 Innowacje technologiczne dla HR – zastosowanie sztucznej inteligencji w procesach rekrutacyjnych (narzędzia) – PwC
  • Polska
  • 10:45 Przerwa kawowa
  • 11:00 Innowacje społeczne dla HR – nowe rozwiązania techniczne i projekty społeczne w pozyskiwaniu uczniów i studentów
  • (podsumowanie testów i studium przypadku) – Fundacja Rozwoju Talentów
  • 12:00 Dobre praktyki – skuteczna współpraca między biznesem i edukacją „Studium przypadku współpracy Biura Karier
  • Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu z Pracodawcą – Forum Młodych Konfederacji Lewiatan
  • 12:30 Lunch
  • 13:00 Blok warsztatowy (tematyka do wyboru, opis warsztatów poniżej)
  • 14:30 Podsumowanie części warsztatowej
  • 15:00 Zakończenie konferencji

WARSZTATY
  • Brakuje ludzi do pracy? Stwórz swój pipeline rekrutacyjny! Coraz więcej firm boryka się nie tylko z brakiem młodych kandydatów do pracy, ale również z brakiem perspektyw na ich pojawienie się. Zbyt mało osób kształci się w poszukiwanych przez pracodawców zawodach. Jakie działania może podejmować HR, żeby w celowy sposób kształtować rynek przyszłych pracowników, dopasowanych do potrzeb biznesu? Co zrobić, żeby dotrzeć do młodzieży na różnych szczeblach edukacji? Jak minimalizować ryzyko i koszty takich działań? Podczas warsztatów odpowiedzieliśmy na te oraz inne pytania dotyczące rynku pracy młodych.
  • Jak rekrutować z biurem karier? Biura karier to cenne źródło informacji o potencjalnych kandydatach, ale także doskonałe źródło rekrutacji. Podczas warsztatu zajęliśmy się rekrutacją poprzez biura karier. Czy jest to skuteczne? W jaki sposób warto pracować z uczelnią? Na warsztat zaprosiliśmy zarówno przedstawicieli działów HR w firmach, jak i pracowników biur karier. Warsztat odbył się w formule pracy w grupach na zadane podtematy, gdzie wspólnie wypracowaliśmy są dobre praktyki.

PROWADZĄCY

Aleksandra Adamowicz – koordynator programu MatchBeta pomagającemu pracodawcom docierać do Millenialsów w PwC Polska, od lat związana z działalnością non-profit na rzecz rynku pracy, w tym w Forum Młodych Konfederacji Lewiatan.

Anna Dyl – ekspert merytoryczny Fundacji Rozwoju Talentów, współautorka i koordynator projektów innowacyjnych związanych z pozyskiwaniem młodych pracowników, projektantka narzędzi wspierających rekrutację i ocenę potencjału.