II edycja projektu ExcelDay™ zakończona!

03.12.2018

29 listopada w Poznaniu i Warszawie odbyło się 10 bezpłatnych warsztatów dla studentów w ramach projektu społecznego ExcelDay™. Głównym motywem wydarzenia było praktyczne wykorzystanie oprogramowania Microsoft Excel. Przy  wsparciu partnerów i wolontariuszy udało się nam przeszkolić ponad 100 studentów, a kandydatów było 5 na jedno miejsce.

– Poziom zainteresowania tą inicjatywą pokazuje, że zapotrzebowanie na spotkania z praktykami biznesu i wspólną pracę z arkuszem kalkulacyjnym jest ogromne wśród młodych osób. Z tego powodu, od tego roku akademickiego, postanowiliśmy organizować ExcelDay™ zarówno w semestrze wiosennym, jak i jesiennym – podkreśla Założycielka Fundacji Anna Korzeniewska.

Oprogramowanie Microsoft Excel jest jednym z najpopularniejszych narzędzi biurowych. Potwierdza to 59% pracodawców sprawdzanych przez Calculatic.pl. Co ciekawe, jego znajomość jest istotna na każdym etapie kariery. Od 49% praktykantów i 51% asystentów wymaga się znajomości tego oprogramowania. Tymczasem z badania Fundacji Rozwoju Talentów przeprowadzonego w listopadzie 2018 na próbie ponad 480 osób wynika, że zaledwie 14% studentów i absolwentów ocenia swój poziom znajomości Microsoft Excel jako dobry lub bardzo dobry. Ponadto:

• co czwarta osoba nie zna podstawowych formuł (74% osób zna formułę suma/jeżeli),
  • tylko co trzeci student potrafi tworzyć i modyfikować tabele przestawne (37%),
  • opcje bardziej zaawansowane, takie jak nagrywanie i tworzenie makr, zna zaledwie 8% badanych.

ExcelDay™ uzupełnia zatem lukę kompetencyjną i pozwala studentom na sprawdzenie siebie w realnym środowisku pracy, przy zadaniach dedykowanych dla konkretnego stanowiska i pod opieką doświadczonego profesjonalisty. Aż 94% uczestników projektu uważa, że ma on realny wpływ na poprawę sytuacji zawodowej młodych ludzi na rynku pracy.

Projekt patronatem objął polski oddział Microsoft. Za wsparcie dziękujemy naszym partnerom, wśród których znaleźli się w tym roku: Atrem, DSM, Kompania Piwowarska, Leroy Merlin, Selgros Cash&Carry. Ponadto w inicjatywę zaangażowali się także wolontariusze-szkoleniowcy z renomowanych przedsiębiorstw: Karolina Mojsym, Bartosz Markiewicz, Jacek Kret oraz Ewa Strojna, którym także jesteśmy wdzięczni.

Szczegółowe informacje na temat idei ExcelDay™ znajdują się na landing page ExcelDay.pl. Jeśli chcesz wesprzeć inicjatywę – zostać partnerem lub wolontariuszem w przyszłej edycji – napisz na info@FundacjaRozwojuTalentow.pl.

Zobacz galerię zdjęć na naszym Facebooku!