Finał I edycji konkursu „Vloguj Przyszłość!”

21.01.2019

W dniu 10.01.2019 roku odbyła się uroczysta gala zwieńczenia konkursu „Vloguj przyszłość! Internetowe Dzienniki Przyszłości”, współorganizowanego przez Narodowe Forum Doradztwa Kariery oraz Miasto Poznań. Realizatorem konkursu była Fundacja Rozwoju Talentów, a odbiorcami 80 szkół podstawowych. Dzięki uprzejmości gminy Tarnowo Podgórne, goście zgromadzili się w urokliwym Pałacu Jankowice. Poza uroczystą galą dla uczestników zostały przygotowane dwa warsztaty dokształcające. Pierwszy z nich uzupełniał wiedzę z zakresu kreowania wizerunku w sieci i został zadedykowany nauczycielom. Z kolei drugi warsztat – przeznaczony dla uczniów, dotyczył umiejętnego wykorzystywania social-mediów w rozwijaniu własnych talentów. Dodatkową atrakcją dla młodzieży było zaangażowanie w prowadzenie warsztatów znanego Youtubera – Karola Poznańskiego.

Konkurs miał na celu nakłonić uczniów 80 szkół podstawowych do zastanowienia się nad przyszłością rynku pracy oraz edukacji. Zwycięskie drużyny popisały się imponującą kreatywnością, przedsiębiorczością oraz obeznaniem z prognozowanymi trendami. Gala ogłoszenia wyników wyłoniła zwycięzców w czterech kategoriach: Lekcja Przyszłości, Mój Pomysł na Biznes Przyszłości, Mój Zawód w Przyszłości oraz Moje CV i Rozmowa Kwalifikacyjna w Przyszłości. Nadesłane prace pokazują, że dzisiejsza młodzież nie pozostaje obojętna na zmiany, jakie zachodzą za sprawą cyfryzacji oraz technologii.